31
декември
Telekom_2
Оглас за пракса во Македонски Телеком АД – Скопје
12:00 AM - 12:00 AM

Македонски Телеком АД – Скопје, сакајќи да обезбеди беспрекорна услуга на нашите корисници и за време на празничниот период, тргна во потрага по студенти,...

21
март
ESIDRP_2019
ESIDRP Conference 2019
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

About Us The Department of English Language and Literature at Blaze Koneski Faculty of Philology, Ss Cyril and Methodius University – Skopje, Macedonia, is...

30
ноември
Logo
Конкурс за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по избор)
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Филолошки факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје распишува КОНКУРС за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по...

23
ноември
Praven fakultet_4
ЈАВЕН ПОВИК за учество на XXII Ораторска вечер „Иво Пухан“
12:00 AM - 12:00 PM

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје Организациониот одбор на Ораторската вечер „Иво Пухан“ објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на...

08
ноември
Logo
Предавање на Бенјамин Лангер: „За плужици и платици: за преводот на романот ПИРЕЈ од Петре М. Андреевски“
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Предавање на Бенјамин Лангер во салата за седници на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на 8 ноември 2018 година во 13:00 часот За плужици и...

22
октомври
Logo
Повик за учество во Програмата за менторство на ЗПРМ и ФлФ
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Македонија (ЗПРМ) и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје (ФлФ) објавуваат П О В И К за...

21
октомври
10th ELTAM International Conference
12:00 AM - 12:00 AM
Хотел „Дрим“, Струга, Р. Македонија

Conference announcement:10th ELTAM International Conference Conference title: Educate and Empower: from a more creative and elightened teacher to a more forceful and cultivated student...

12
октомври
Logo
ЗАВЕРКА НА ЛЕТЕН И ЗАПИШУВАЊЕ НА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Електронско бирање предмети iKnow/eIndex: 17.9 – 12.10.2018 (сите студенти, вклучувајќи ги и студентите од 1-ва година во горенаведениот рок треба да ги изберат предметите)...

12
октомври
Logo
Втор циклус студии по конференциско толкување: проверка на подобноста на кандидатите
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Проверката на подобноста на кандидатите за академската 2018 –2019 година ќе се одржи на 12.10.2018 (петок) на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. На крајот од конкурсот,...

10
октомври
Logo
Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во уч. 2018/2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во согласност со член 110 од Законот за високото образование, Статутот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Одлуката на Ректорската управа на...

10
октомври
Logo
Информации за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Информации за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019 Постер-промоција за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019

01
октомври
erasmus
Конкурс Erasmus+ Акција 1: индивидуална мобилност за студенти и наставен кадар за академската 2018/2019 г.
7:00 PM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ K103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар...

28
септември
Logo
Трет циклус – докторски студии: упис на зимски семестар за уч. 2018/2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Соопштение за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС 1. Упис на зимски семестар за уч. 2018/2019 година Уписот за студентите на...

26
септември
vavilon
Доделување на наградата „Вавилон“ за 2018 година
12:00 PM - 6:00 PM
МКЦ, Скопје

Се известуваат сите заинтересирани студенти дека  доделувањето на наградата „Вавилон“ за 2018 година за најдобар млад книжевен преведувач  од јазиците што се зборуваат во...

25
септември
Logo
Студирај Чешки јазик и книжевност и добиј стипендија
8:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Јужноморавскиот центар за меѓународна мобилност ќе им додели стипендија (школарина во висина од 200 евра годишно) на петте најдобри кандидати на приемниот конкурс во...

22
септември
Logo
Курс по корејски јазик за сите заинтересирани
12:00 AM - 11:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје организира курс по корејски јазик (почетен степен – Beginner 1 и продолжителен курс – Beginner 2, за оние...

20
септември
Француски – интензивна настава, 2018 (494×640)
Интензивната настава по француски јазик за почетници
12:00 AM - 12:00 AM
bul. Goce Delchev 9a, 1000, Skopje

    Учете француски јазик! За сите студенти и идни студенти на УКИМ Интензивна настава по француски јазик за почетници ——– Интензивната настава по...

20
септември
temak-logo
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 19.09.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 19.9.2018 г. во Канцеларијата за втор...

19
септември
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

13
септември
Erazmus
ОТВОРЕН ДЕН ЗА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ 
12:00 PM - 3:00 PM
bul. Goce Delchev 9a, 1000, Skopje

ОТВОРЕН ДЕН ЗА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+    На 13.9.2018 год. (четврток) во 12.00 ч. во А1 (Филолошки факултет „Блаже Конески“) ќе се одржи информативна средба за програмата ЕРАЗМУС+. (в. Конкурс) Ве покануваме...

13
септември
Erasmus+_Blue
ОТВОРЕН ДЕН НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

На 13.9.2018 год. (четврток) во 12.00 ч. во Амфитеатарот бр. 1 – А1 (Филолошки факултет „Блаже Конески“) ќе се одржи информативна средба за програмата ЕРАЗМУС+. (в. Конкурс) Ве покануваме да присуствувате и...

13
септември
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 11.9.2018 г.
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 11.09.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 12.9.2018 г. во Канцеларијата за втор...

11
септември
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

05
септември
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЕСЕНСКИ ИСПИТЕН РОК И ЗАВЕРКА НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР Пријавувањето...

05
септември
Logo
Трет циклус – докторски студии: испитна сесија
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЕСЕНСКИОТ ИСПИТЕН РОК Пријавувањето на испитите за есенскиот испитен...

04
септември
Logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.8.2018 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.08.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 4.09.2018 г. во Канцеларијата за втор...

29
август
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 9:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје. Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

14
август
Logo
Испитна сесија август/септември 2018 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ 2018 3.7. – 14.8.2018 до 23:59 ч. – електронско пријавување на испити Од 15.8.2018 – казнен рок за пријавување...

22
јуни
Logo
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве известуваме дека на 22 јуни 2018 г. во 12:00 ч. во Големиот амфитеатар на Факултетот ќе се одржи свечено доделување на дипломите...

08
јуни
Logo
Измени во терминот за третата сесија од Работниот календар
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Трета испитна сесија: 27 август – 27 септември 2018

08
јуни
Logo
Измени во третата испитна сесија од Работниот календар
12:00 AM - 12:00 AM

Трета испитна сесија: 27 август – 27 септември 2018

07
јуни
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 04.06.2018 г.
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 04.06.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 7.06.2018 г. во Деканатот на Филолошкиот...

04
јуни
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

21
мај
Logo
Гостување на д-р Анита Вуцо од Италија
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици во соработка со Катедрата за преведување и толкување организира гостување на д-р Анита Вуцо од Италија со предавање на тема Jezikom...

17
мај
Logo
Омаж за проф. Васо Томановиќ
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во рамките на Деновите на црногорска култура во РМ, Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности и Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици...

15
мај
Logo
Испитна сесија мај/јуни 2018 – прв циклус, додипломски студии
8:00 AM - 11:00 PM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА МАЈ/ЈУНИ 2018 25.04. – 14.05.2018 до 23:59 – електронско пријавување на испити Од 15.05.2018 – казнен рок за пријавување* Термини...

14
мај
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус (постдипломски студии) според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ВТОРАТА ИСПИТНА СЕСИЈА Пријавувањето на испитите за летниот...

10
мај
Logo
Десетти научен собир на млади македонисти – Kонференција во чест на проф. Лилјана Минова-Ѓуркова
8:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве покануваме да учествувате на Десеттиот научен собир на млади македонисти – Конференција во чест на проф. Лилјана Минова-Ѓуркова, што ќе се одржи...

10
мај
Logo
Трет циклус – докторски студии: испитна сесија
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС 1. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ВТОРАТА ИСПИТНА СЕСИЈА Пријавувањето на испитите за летниот испитен рок за...

08
мај
erasmus
Гостување во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве информираме дека проф. д-р Ѓурѓа Стрсоглавец од Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана којашто гостува на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици, преку...

06
мај
Logo
Повик за учество на Фестивал за франкофонски студенти во Ереван, Ерменија
12:00 AM - 11:00 PM
Ереван, Ерменија

Почитувани студенти, На линкот подолу се наоѓа повик за учество на Фестивал за франкофонски студенти кој ќе се одржи од 01.07-05.07.2018 г. во Ереван,...

06
мај
Logo
Семинар за обука на наставници по италијански јазик
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за италијански јазик и книжевност при Филолошки Факултет „Блаже Конески”, Универзитет „Свети Кирил и Методиј”-Скопје, во соработка со Универзитетот за странци во Перуџа...

05
мај
Logo
ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
10:00 AM - 5:00 PM
Кампус на технички факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ)

Отворен ден на УКИМ Запознајте го нашиот Универзитет… Информирајте се за можностите за студирање на најстариот и најдобро рангираниот Универзитет во Македонија, со европски...

03
мај
Logo
Предавање на проф. Јаап Кемфјус „Глаголскиот вид во старословенскиот јазик“
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Ве известуваме дека Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици, организира гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија  со предавање на тема Verbal aspect...

02
мај
Logo
Гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици организира гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија со предавање на тема Verbal aspect in Old-Church...

30
април
Institut Francais_
Конкурс за стипендии на француската влада за студии во Франција 2018/2019
12:00 AM - 11:00 PM
Ул. Св. Кирил и Методиј, бр.48 П. Фах 388, 1000 Скопје

Конкурсот е отворен за кандидати кои се заинтересирани да следат студии во Франција, на ниво Мастер или Докторат. Приоритет ќе им биде даден на...

30
април
erasmus
Конкурс Erazmus+ за летна пракса 2017/2018
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Рокот за пријавување за летна пракса во рамките на Erazmus + се продолжува до 30 април 2018 година. Сите потребни информации за пријавување можете...

30
април
Min za nadvoresni_Italija
Италијанската Влада доделува стипендии за странски студенти за акдемската 2018/2019 година
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Италијанската Влада доделува стипендии на странски студенти и државјани на Италија кои живеат во странство за академската 2018/2019 година. Повеќе инфромации можете да најдете...

25
април
Logo
Одбележување на 50 години од „Дениција“ на Петре М. Андреевски
11:00 AM - 4:00 PM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Ве поканува на одбележување на 50 години од „Дениција“ на Петре М. Андреевски Обраќање на проф. д-р...

24
април
Logo
Предавање „Sirma & Bolni Dojčin: првите преводи на македонската поезија на словенечки“
10:00 AM - 10:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Ве поканува на предавање „Sirma & Bolni Dojčin: првите преводи на македонската поезија на словенечки“ од проф....

22
април
Logo
Нов број на списанието Folia Philologica Macedono-Polonica 9-10
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Излезе од печат новиот број на списанието Folia Philologica Macedono-Polonica 9-10, Зборник од Десеттата македонско-полска научна конференција, одржана на 15 и 16 јуни 2017...

22
април
Logo
Нов број на списанието Славистички студии
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Излезе од печат седумнаесетииот број на Славистички студии– списание на Катедрата за славистика при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје. Овој број е посветен...

18
април
erasmus
Гостувања во рамките на програмата Еразмус+
9:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Ве известуваме дека од 16.04.-19.04.2018 г. на Катедрата за славистика ќе гостуваат професорките Малгожата Вујќик-Дудек и Агњешка Пјела од Шлезискиот Универзитет во Полска, во...

17
април
erasmus
Гостување во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве информираме дека м-р Матеја Лутар од Центарот за словенечки јазикк како втор/странски јазик, при Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана којашто гостува на Катедрата...

14
април
Kako si mi_3
Четврта студентска филолошка конференција „Како си ми?“
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Четвртото издание на студентската филолошка конференција „Како си ми?“ ќе се одржи на 14.4.2018 г. во 10:00 ч. во Салата за седници на Филолошкиот...

30
март
hero_slider_5.jpg
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ
11:00 AM - 2:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус Почитувани, Ве известуваме дека на 30 март 2018 година во 12:30 во Големиот амфитеатар...