01
април
Logo
Денови на франкофонијата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ (2 март – 1 април 2020 г.)
12:00 AM - 12:00 AM

Денови на франкофонијата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје 2 март – 1 април  2020 г. Програма Journées de la francophonie à la...

15
април
Kako si mi_3
Шеста студентска филолошка конференција „Како си ми?“
12:00 AM - 11:00 PM

Продолжен повик за апстракти за шестата студентска филолошка конференција „Како си ми?“ Рок за пријавување до 15 април 2020 година! Повеќе информации на линкот...

16
март
Logo
Курс по јапонски јазик (почетен и продолжителен)
12:00 AM - 11:59 PM

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје организира курс по јапонски јазик (почетен и продолжителен курс) за сите заинтересирани. Покрај изучувањето на јазикот, кандидатите ќе...

10
март
Logo
Тимови за Универзитетската лига 2020
12:00 AM - 12:00 AM

Драги колеги, ФСС при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ би сакал да ве информира дека за Универзитетската лига 2020 формирани се следниве тимови по: 1....

07
март
Logo
Повик за учество на семинар „Антисемитизмот и холокаустот во книжевноста и во филмот“
12:00 AM - 12:00 AM

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА СЕМИНАР „АНТИСЕМИТИЗМОТ И ХОЛОКАУСТОТ ВО КНИЖЕВНОСТА И ВО ФИЛМОТ“ Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје ви нуди можност одблизу да...

04
март
Logo
Претставување на Универзитетската агенција за франкофонија и на нејзините тековни конкурси за проекти
12:00 AM - 1:00 PM

Соопштение! За сите студенти франкофони на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ 4 март (среда) – 12.10 ч. Библиотека за романски јазици и книжевости Претставување на...

02
март
Logo
КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во втор уписен рок во учебната 2019/2020 година
12:00 AM - 4:00 PM

КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2019/2020 година www.upisi.ukim.mk   Слободни...

01
март
Logo
Современа филологија – Journal of Contemporary Philology
12:00 AM - 11:00 PM

Почитувани колеги, Со големо задоволство ве известуваме дека новиот број на меѓународното електронско списание на Филолошкиот факултет Современа филологија (Journal of Contemporary Philology) е...

01
март
Logo_AUF_2
Concours d’écriture créative « Raconte-moi ta francophonie » | Concours de poésie francophone
12:00 AM - 12:00 AM

L’Agence universitaire de la Francophonie en Europe centrale et orientale a le plaisir de vous informer qu’à l’occasion de la Journée Internationale de la...

25
февруари
Logo
Универзитетска лига 2020
12:00 AM - 11:59 PM

Драги колеги, По барање на Универзитетското студентско собрание, ФСС при Филолошкиот факултет “Блаже Конески” би сакал да ве информира дека ќе се организира Универзитетска...

21
февруари
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: запишување семестар
12:00 AM - 4:00 PM

Втор циклус – постдипломски студии: запишување семестар I. Запишување летен семестар за студентите од акад. 2019/2020 г. II. Запишување зимски и летен семестар за...

21
февруари
temak-logo
Подготвителна настава по македонски јазик за странски студенти
12:00 AM - 12:00 AM

Се известуваат сите заинтересирани дека летниот курс по Македонски јазик за странци ќе започне на 2 март 2020 година, понеделник, во 12 часот во...

10
февруари
Logo
Заверка на зимски и запишување на летен семестар за учебната 2019/2020 г.
12:00 AM - 11:00 PM

ЗАВЕРКА НА ЗИМСКИ И ЗАПИШУВАЊЕ НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 г. Електронско бирање предмети iKnow: 25.1. – 10.2.2020 Поднесување документи во Студентски прашања...

01
февруари
Logo
Современа филологија – Journal of Contemporary Philology
12:00 AM - 11:00 PM

Почитувани колеги, Ве известуваме дека досегашните броеви од меѓународното електронско списание на Филолошкиот факултет Современа филологија (Journal of Contemporary Philology) се достапни нa https://journals.ukim.mk/index.php/jcp...

24
јануари
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија и заверка на зимски семестар
12:00 AM - 12:00 AM

1. ЗАВЕРКА НА ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР И ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ЗИМСКИОТ ИСПИТЕН РОК Заверката на зимскиот семестар и пријавувањето на испитите за зимскиот испитен...

12
јануари
Logo
Испитна сесија јануари 2020 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 11:00 PM

Информации на Студенти | Испитни сесии.

31
декември
Logo
ПОВИК ЗА ОБЈАВА НА ТЕКСТОВИ ВО СПИСАНИЕТО IN MEDIAS RES
12:00 AM - 12:00 AM

Почитувани колеги, електронското списание In medias res на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ е отворено за објавување на вашите трудови. Ако сакате да биде објавен ваш текст...

26
декември
Logo
КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА на Факултетското студентско собрание на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје
12:00 AM - 4:00 PM

Врз основа на одржаните избори за претседател и членови на Факултетското студентско собрание на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје, што се одржаа на...

21
декември
Kako si mi_3
06
декември
Logo
Конкурс за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по избор)
12:00 AM - 11:00 PM

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје распишува КОНКУРС за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по...

18
ноември
Logo
Курс по јапонски јазик (почетен степен)
12:00 AM - 11:00 PM

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје организира курс по јапонски јазик (почетен степен) за сите заинтересирани. Покрај изучувањето на јазикот, кандидатите ќе имаат можност...

06
ноември
Praven fakultet_4
ЈАВЕН ПОВИК за учество на XXIII Ораторска вечер „Иво Пухан“
12:00 AM - 4:00 PM

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје Организациониот одбор на Ораторската вечер „Иво Пухан“ објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на...

25
октомври
Logo
КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2019/2020 година
12:00 AM - 4:00 PM

КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2019/2020 година www.upisi.ukim.mk   Слободни...

01
октомври
Erasmus+Blue_2
КОНКУРС ВО РАМКИ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за академската 2019/2020 година
12:00 AM - 4:00 PM

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ K103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар...

28
септември
Logo
Курс по корејски јазик за сите заинтересирани
12:00 AM - 12:00 PM

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје организира курс по корејски јазик (почетен степен: Beginner 1, Beginner2 , и група за TOPIK ) за сите...

27
септември
Logo
Меѓународен собир: Италијанистиката во третиот милениум: новите предизвици во јазичните, книжевните и културните истражувања – 60 години изучување италијански јазик на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (27-28 септември 2019 г.)
12:00 AM - 11:59 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и Катедрата за италијански јазик и книжевност во соработка со Амбасадата на Р. Италија во Скопје Имаат особено задоволство да...

20
септември
Logo
Заверка на летен и запишување на зимски семестар за учебната 2019/2020 г.
12:00 AM - 12:00 AM

ЗАВЕРКА НА ЛЕТЕН И ЗАПИШУВАЊЕ НА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 г. Електронско бирање предмети iKnow/eIndex: 5.9. – 20.9.2019 Поднесување документи во Студентски прашања...

12
септември
Logo
КОНКУРС за запишување студенти на трет циклус – докторски студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во академската 2019/2020 година
12:00 AM - 12:00 AM

КОНКУРС за запишување студенти на трет циклус – докторски студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во академската 2019/2020 година

11
септември
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 10.9.2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 10.9.2019 г. Сертификатите може да се подигнат од 11.9.2019 г. по 12:00 ч. во...

10
септември
temak-logo
Испит по македонски јазик како странски јазик (ТЕМАК)
12:00 AM - 11:00 AM

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

30
август
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.8.2019 г.
12:00 AM - 11:00 PM

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.8.2019 г. Сертификатите може да се подигнат од 30.8.2019 г. во Канцеларијата за втор...

29
август
temak-logo
Испит по македонски јазик како странски јазик (ТЕМАК)
12:00 AM - 12:00 AM

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

27
август
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 12:00 AM

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЕСЕНСКИОТ ИСПИТЕН РОК Пријавувањето на испитите за есенскиот испитен...

25
август
Logo
Испитна сесија август/септември 2019 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 12:00 AM

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ 2019 3.7. – 25.8.2019 до 23:59 – електронско пријавување на испити Од 26.8.2019 – казнен рок за пријавување* Термини...

22
август
Logo
„ОТВОРЕН ДЕН 2019“
11:00 AM - 10:00 PM
Плоштад „Македонија“

На 22. VIII 2019 год. (четврток), на градскиот плоштад „Македонија“, во времетраење од 18 до 22 часот ќе се одржи манифестацијата Отворен ден на...

21
јуни
Logo
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус
12:00 AM - 12:00 AM

Почитувани, Ве известуваме дека на 21 јуни 2019 г. во 12:00 ч. во Големиот амфитеатар на Факултетот ќе се одржи свечено доделување на дипломите на магистрантите...

20
јуни
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 13.06.2019 г.
12:00 AM - 12:00 AM

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 13.06.2019 г. Сертификатите може да се подигнат од 20.6.2019 г. во Канцеларијата за втор...

15
јуни
Logo
КОНКУРС за стипендии за студиски престој во земјите членки на CEEPUS програмата
12:00 AM - 12:00 AM

Централноевропска програма за размена во областа на универзитетските студии (CEEPUS-Central European Exchange Program for University Studies) објавува КОНКУРС за стипендии за студиски престој во...

15
јуни
sarajevo-logos
Летна школа за европски мултилингвизам на Меѓународната група Коимбра во Сараево
12:00 AM - 12:00 AM
Сараево

Филолошкиот факултет при Унуверзитетот во Сараево – БиХ, објавува отворен повик до студентите за учество на летната школа за европски мултилингвизам која ќе се...

13
јуни
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 12:00 AM

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

06
јуни
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 12:00 AM

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЛЕТНИОТ ИСПИТЕН РОК Пријавувањето на испитите за летниот испитен...

31
мај
Logo
Испитна сесија јуни 2019 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 12:00 AM

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА ЈУНИ 2019: 9.5. – 31.5.2019 г. до 23:59 – електронско пријавување испити Од 1.6.2019 г. – казнен рок за пријавување*...

31
мај
Logo
Покана за соработка за списанието Славистички студии бр. 19 и бр. 20
12:00 AM - 12:00 AM

ПОКАНА ЗА СОРАБОТКА ЗА СПИСАНИЕТО СЛАВИСТИЧКИ СТУДИИ бр. 19 и бр. 20 Редакцијата на сп. Славистички студии  донесе одлука да почне постапка за прибирање на трудови...

23
мај
erasmus
Гостување на д-р Анте Топчиќ во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 12:00 AM

Почитувани, Ве известуваме дека д-р Анте Топчиќ од Универзитетот во Задар, Р. Хрватска, ќе гостува на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици во...

23
мај
erasmus
Гостување на д-р Франо Вранчиќ во рамките на програмата Еразмус+
8:00 AM - 12:00 AM

д-р Франо Вранчиќ, доцент по француска книжевност од Универзитетот во Задар, во рамките на програмата за мобилност на наставен кадар Еразмус +, од 21...

21
мај
Logo
Проекција на документарниот филм „Граѓанинот Европа“
12:00 AM - 2:00 PM

Почитувани, МакеДокс и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св, Кирил и Методиј“ во Скопје со радост ја продолжуваат соработката со мајска проекција на...

17
мај
EPIP_2019
6th International Conference on English Pronunciation: Issues & Practices
12:00 AM - 11:00 PM

6th International Conference on English Pronunciation: Issues & Practices

12
мај
Logo
Јапонски фестивал Кодомо Но Хи
12:00 AM - 12:00 PM

Ве покануваме да присуствувате на јапонскиот фестивал Кодомо Но Хи. Недела, 12 мај 2019 г., 12:00-16:00 ч. Програма: 12.00 – 12.45 Japanese speech contest...

11
мај
Logo
Уметноста на пиење чај – јапонски чаен обред
12:00 AM - 1:00 PM

Јапонската церемонија на пиење чај e традиционален начин на подготвување и служење зелен чај во прав – мача. Оваа церемонија се темели на идејата...

08
мај
Logo
ИНТЕРЕН КОНКУРС за доделување 5 (пет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на редовни студенти на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје
12:00 AM - 11:00 PM

ИНТЕРЕН КОНКУРС за доделување 5 (пет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на редовни студенти на Филолошкиот...

25
април
Logo
Литературно читање со писателката Барби Марковиќ од Република Австрија
12:00 AM - 12:00 PM

Почитувани, Ве информираме дека 25.4.2019 во 12:00 во Салата за седници на Филолошкиот факултет се организира литературно читање со писателката Барби Марковиќ од Република...

20
април
Kako si mi_3
Петта студентска филолошка конференција „Како си ми?“
12:00 AM - 12:00 AM

Петтата студентската филолошка конференција „Како си ми?“ ќе се одржи на 20 април 2019 г. во 10:00 ч. во Салата за седници на Филолошкиот...

16
април
Logo
ИНТЕРЕН КОНКУРС за доделување 5 (пет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на редовни студенти на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје
12:00 AM - 11:00 PM

ИНТЕРЕН КОНКУРС за доделување 5 (пет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на редовни студенти на Филолошкиот...

16
април
INNOA-SAE 2019
Студентска програма INNO-SAE 2019
12:00 AM - 5:00 PM

Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ ќе спроведе студентска програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019) за поддршка на иновациите...

08
април
Logo
Гостување на акад. Ала Шешкен во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве известуваме дека во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ гостува акад. Ала Шешкен од Московскиот државен универзитет „М.В.Ломоносов“ со предавање на тема „Феноменот забрзан...

31
март
Erasmus+_Blue
Конкурс за летна студентска пракса/стажирање во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ (KA 103) за учебната 2018/2019 година
12:00 AM - 12:00 AM

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ KА 103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти за реализирање...

30
март
Logo
Деновите на франкофонијата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ 6-30 март 2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM

Денови на франкофонијата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје 6 – 30 март 2019 г. Програма Journées de la francophonie à la Faculté...

29
март
INNOA-SAE 2019
Студентска програма INNO-SAE 2019
12:00 AM - 5:00 PM

Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ ќе спроведе студентска програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019) за поддршка на иновациите...

29
март
Logo
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус
12:00 AM - 12:00 PM

Почитувани, Ве известуваме дека на 29 март 2019 г. во 12:00 ч. во Големиот амфитеатар на Факултетот ќе се одржи свечено доделување на дипломите на магистрантите...

29
март
Logo
Apertura sessione esami DITALS BASE e I LIVELLO 29 marzo 2019 dell’ Universita’ per stranieri di Siena sostenibili presso la sede convenzionata DITALS dell’ Universita’ Santi Cirillo e Metodio di Skopje
12:00 AM - 12:00 AM

APERTURA SESSIONE ESAMI DITALS BASE E I LIVELLO 29 MARZO 2019 DELL’UNIVERSITA’ PER STRANIERI DI SIENA SOSTENIBILI PRESSO LA SEDE CONVENZIONATA DITALS DELL’UNIVERSITA’ SANTI...

21
март
ESIDRP_2019
ESIDRP Conference 2019
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

About Us The Department of English Language and Literature at Blaze Koneski Faculty of Philology, Ss Cyril and Methodius University – Skopje, Macedonia, is...

14
март
Logo
Советување на тема: „Улогата на литературните списанија за деца во усвојувањето и негувањето на македонскиот јазик и македонската литература за деца“
12:00 AM - 12:00 AM

Филолошки факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје и издавачка куќа „Просветно дело“ П О К А Н А Почитувани,...

28
февруари
Logo
Студентска пракса во ЗПРМ
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Македонија (ЗПРМ) и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје (ФлФ) објавуваат   П О В И К...

28
февруари
Logo
Заверка на зимски и запишување летен семестар за учебната 2018/2019 г.
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Електронско бирање предмети iKnow/eIndex: 14.1. – 28.2.2019 Поднесување документи во Студентски прашања со задолжително електронски избрани предмети: 1 година: 11.02. – 15.02.2019 2 година:...

18
февруари
Logo
Повик за бесплатни курсеви по македонски, албански и турски јазик за студентите на УКИМ
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

УЧЕТЕ ГО ЈАЗИКОТ НА ДРУГИОТ ПОВИК ЗА БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ ПО МАКЕДОНСКИ, АЛБАНСКИ И ТУРСКИ ЈАЗИК ЗА СТУДЕНТИТЕ НА УКИМ Во рамките на проектот „Изучување...

10
февруари
Logo
Прв повик за испраќање текстови за електронското студентско списание „In medias res“
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

ПРВ ПОВИК ЗА ИСПРАЌАЊЕ ТЕКСТОВИ ЗА ЕЛЕКТРОНСКОТО СТУДЕНТСКО СПИСАНИЕ IN MEDIAS RES inmediasres.flf.ukim.edu.mk Со големо задоволство го објавуваме првото електронско списание на студентите на Филолошкиот факултет...

01
февруари
Logo
СОВРЕМЕНА ФИЛОЛОГИЈА – Journal of Contemporary Philology
12:00 AM - 11:00 PM

Почитувани колеги, Со големо задоволство ве известуваме дека новиот број на меѓународното електронско списание на Филолошкиот факултет Современа филологија (Journal of Contemporary Philology) е...

13
јануари
Logo
Испитна сесија јануари 2019 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА ЈАНУАРИ 2019 13.12.2018 – 13.01.2019 до 23:59 ч. – електронско пријавување испити Од 14.1.2019 – казнен рок за пријавување* Термини...

11
јануари
Logo
Трет циклус – докторски студии: испитна сесија
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на трет циклус-докторски студии 1. ЗАВЕРКА НА ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР И ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ЗИМСКИОТ ИСПИТЕН РОК ВО УЧЕБНАТА...

11
јануари
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ЗИМСКИОТ ИСПИТЕН РОК Пријавувањето на испитите за зимскиот...

25
декември
Telekom_2
Оглас за пракса во Македонски Телеком АД – Скопје
12:00 AM - 12:00 AM

Македонски Телеком АД – Скопје, сакајќи да обезбеди беспрекорна услуга на нашите корисници и за време на празничниот период, тргна во потрага по студенти,...

21
декември
Logo
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве известуваме дека на 21 декември 2018 г. во 12:00 ч. во Големиот амфитеатар на Факултетот ќе се одржи свечено доделување на дипломите на магистрантите...

17
декември
Logo
Извештај на Комисијата за доделување на наградата „Блаже Конески“ 2018 г.
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

ИЗВЕШТАЈ НА КОМИСИЈАТА ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ 2018 г. На состанокот одржан на 12.12.2018 година (среда), Комисијата во состав: проф. д-р Владимир Мартиновски,...

13
декември
Logo
СЛАВИСТИЧКИ ДЕНОВИ
12:00 AM - 12:00 AM

Ве покануваме на Славистичките денови, кои ќе се одржат од 10-13 декември 2018 г., а во чии рамки ќе се одржат промоции на списанието...

30
ноември
Logo
Конкурс за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по избор)
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Филолошки факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје распишува КОНКУРС за наградата „Блаже Конески“, есеј на тема (една тема, по...

23
ноември
Praven fakultet_4
ЈАВЕН ПОВИК за учество на XXII Ораторска вечер „Иво Пухан“
12:00 AM - 12:00 PM

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје Организациониот одбор на Ораторската вечер „Иво Пухан“ објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на...

08
ноември
Logo
Предавање на Бенјамин Лангер: „За плужици и платици: за преводот на романот ПИРЕЈ од Петре М. Андреевски“
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Предавање на Бенјамин Лангер во салата за седници на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на 8 ноември 2018 година во 13:00 часот За плужици и...

22
октомври
Logo
Повик за учество во Програмата за менторство на ЗПРМ и ФлФ
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Македонија (ЗПРМ) и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје (ФлФ) објавуваат П О В И К за...

21
октомври
10th ELTAM International Conference
12:00 AM - 12:00 AM
Хотел „Дрим“, Струга, Р. Македонија

Conference announcement:10th ELTAM International Conference Conference title: Educate and Empower: from a more creative and elightened teacher to a more forceful and cultivated student...

12
октомври
Logo
ЗАВЕРКА НА ЛЕТЕН И ЗАПИШУВАЊЕ НА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Електронско бирање предмети iKnow/eIndex: 17.9 – 12.10.2018 (сите студенти, вклучувајќи ги и студентите од 1-ва година во горенаведениот рок треба да ги изберат предметите)...

12
октомври
Logo
Втор циклус студии по конференциско толкување: проверка на подобноста на кандидатите
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Проверката на подобноста на кандидатите за академската 2018 –2019 година ќе се одржи на 12.10.2018 (петок) на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. На крајот од конкурсот,...

10
октомври
Logo
Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во уч. 2018/2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во согласност со член 110 од Законот за високото образование, Статутот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Одлуката на Ректорската управа на...

10
октомври
Logo
Информации за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Информации за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019 Постер-промоција за Втор циклус студии по конференциско толкување 2018-2019

01
октомври
erasmus
Конкурс Erasmus+ Акција 1: индивидуална мобилност за студенти и наставен кадар за академската 2018/2019 г.
7:00 PM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ K103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар...

28
септември
Logo
Трет циклус – докторски студии: упис на зимски семестар за уч. 2018/2019 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Соопштение за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС 1. Упис на зимски семестар за уч. 2018/2019 година Уписот за студентите на...

26
септември
vavilon
Доделување на наградата „Вавилон“ за 2018 година
12:00 PM - 6:00 PM
МКЦ, Скопје

Се известуваат сите заинтересирани студенти дека  доделувањето на наградата „Вавилон“ за 2018 година за најдобар млад книжевен преведувач  од јазиците што се зборуваат во...

25
септември
Logo
Студирај Чешки јазик и книжевност и добиј стипендија
8:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Јужноморавскиот центар за меѓународна мобилност ќе им додели стипендија (школарина во висина од 200 евра годишно) на петте најдобри кандидати на приемниот конкурс во...

22
септември
Logo
Курс по корејски јазик за сите заинтересирани
12:00 AM - 11:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје организира курс по корејски јазик (почетен степен – Beginner 1 и продолжителен курс – Beginner 2, за оние...

20
септември
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 19.09.2018 г.
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 19.09.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 19.9.2018 г. во Канцеларијата за втор...

20
септември
Француски – интензивна настава, 2018 (494×640)
Интензивната настава по француски јазик за почетници
12:00 AM - 12:00 AM
bul. Goce Delchev 9a, 1000, Skopje

    Учете француски јазик! За сите студенти и идни студенти на УКИМ Интензивна настава по француски јазик за почетници ——– Интензивната настава по...

19
септември
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

13
септември
Erazmus
ОТВОРЕН ДЕН ЗА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ 
12:00 PM - 3:00 PM
bul. Goce Delchev 9a, 1000, Skopje

ОТВОРЕН ДЕН ЗА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+    На 13.9.2018 год. (четврток) во 12.00 ч. во А1 (Филолошки факултет „Блаже Конески“) ќе се одржи информативна средба за програмата ЕРАЗМУС+. (в. Конкурс) Ве покануваме...

13
септември
Erasmus+_Blue
ОТВОРЕН ДЕН НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

На 13.9.2018 год. (четврток) во 12.00 ч. во Амфитеатарот бр. 1 – А1 (Филолошки факултет „Блаже Конески“) ќе се одржи информативна средба за програмата ЕРАЗМУС+. (в. Конкурс) Ве покануваме да присуствувате и...

13
септември
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 11.9.2018 г.
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 11.09.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 12.9.2018 г. во Канцеларијата за втор...

11
септември
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

05
септември
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЕСЕНСКИ ИСПИТЕН РОК И ЗАВЕРКА НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР Пријавувањето...

05
септември
Logo
Трет циклус – докторски студии: испитна сесија
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЕСЕНСКИОТ ИСПИТЕН РОК Пријавувањето на испитите за есенскиот испитен...

04
септември
Logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.8.2018 г.
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 29.08.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 4.09.2018 г. во Канцеларијата за втор...

29
август
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 9:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје. Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

14
август
Logo
Испитна сесија август/септември 2018 – прв циклус, додипломски студии
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ 2018 3.7. – 14.8.2018 до 23:59 ч. – електронско пријавување на испити Од 15.8.2018 – казнен рок за пријавување...

22
јуни
Logo
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве известуваме дека на 22 јуни 2018 г. во 12:00 ч. во Големиот амфитеатар на Факултетот ќе се одржи свечено доделување на дипломите...

08
јуни
Logo
Измени во терминот за третата сесија од Работниот календар
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Трета испитна сесија: 27 август – 27 септември 2018

08
јуни
Logo
Измени во третата испитна сесија од Работниот календар
12:00 AM - 12:00 AM

Трета испитна сесија: 27 август – 27 септември 2018

07
јуни
temak-logo
Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 04.06.2018 г.
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Резултати од тестот по македонски јазик како странски одржан на 04.06.2018 г. Сертификатите може да се подигнат од 7.06.2018 г. во Деканатот на Филолошкиот...

04
јуни
temak-logo
ИСПИТ ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК КАКО СТРАНСКИ ЈАЗИК (ТЕМАК)
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за странските државјани заинтересирани за студирање на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Писмениот дел од тестот за познавање на македонскиот јазик...

21
мај
Logo
Гостување на д-р Анита Вуцо од Италија
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици во соработка со Катедрата за преведување и толкување организира гостување на д-р Анита Вуцо од Италија со предавање на тема Jezikom...

17
мај
Logo
Омаж за проф. Васо Томановиќ
12:00 AM - 10:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Во рамките на Деновите на црногорска култура во РМ, Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности и Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици...

15
мај
Logo
Испитна сесија мај/јуни 2018 – прв циклус, додипломски студии
8:00 AM - 11:00 PM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА МАЈ/ЈУНИ 2018 25.04. – 14.05.2018 до 23:59 – електронско пријавување на испити Од 15.05.2018 – казнен рок за пријавување* Термини...

14
мај
Logo
Втор циклус – постдипломски студии: испитна сесија
12:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на втор циклус (постдипломски студии) според ЕКТС I. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ВТОРАТА ИСПИТНА СЕСИЈА Пријавувањето на испитите за летниот...

10
мај
Logo
Десетти научен собир на млади македонисти – Kонференција во чест на проф. Лилјана Минова-Ѓуркова
8:00 AM - 11:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве покануваме да учествувате на Десеттиот научен собир на млади македонисти – Конференција во чест на проф. Лилјана Минова-Ѓуркова, што ќе се одржи...

10
мај
Logo
Трет циклус – докторски студии: испитна сесија
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СООПШТЕНИЕ за студентите кои студираат на трет циклус студии според ЕКТС 1. ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ВТОРАТА ИСПИТНА СЕСИЈА Пријавувањето на испитите за летниот испитен рок за...

08
мај
erasmus
Гостување во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве информираме дека проф. д-р Ѓурѓа Стрсоглавец од Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана којашто гостува на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици, преку...

06
мај
Logo
Повик за учество на Фестивал за франкофонски студенти во Ереван, Ерменија
12:00 AM - 11:00 PM
Ереван, Ерменија

Почитувани студенти, На линкот подолу се наоѓа повик за учество на Фестивал за франкофонски студенти кој ќе се одржи од 01.07-05.07.2018 г. во Ереван,...

06
мај
Logo
Семинар за обука на наставници по италијански јазик
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за италијански јазик и книжевност при Филолошки Факултет „Блаже Конески”, Универзитет „Свети Кирил и Методиј”-Скопје, во соработка со Универзитетот за странци во Перуџа...

05
мај
Logo
ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
10:00 AM - 5:00 PM
Кампус на технички факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ)

Отворен ден на УКИМ Запознајте го нашиот Универзитет… Информирајте се за можностите за студирање на најстариот и најдобро рангираниот Универзитет во Македонија, со европски...

03
мај
Logo
Предавање на проф. Јаап Кемфјус „Глаголскиот вид во старословенскиот јазик“
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Ве известуваме дека Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици, организира гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија  со предавање на тема Verbal aspect...

02
мај
Logo
Гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија
12:00 AM - 12:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици организира гостување на д-р Јаап Кемфјус, предавач на Универзитетот во Лајден, Холандија со предавање на тема Verbal aspect in Old-Church...

30
април
Institut Francais_
Конкурс за стипендии на француската влада за студии во Франција 2018/2019
12:00 AM - 11:00 PM
Ул. Св. Кирил и Методиј, бр.48 П. Фах 388, 1000 Скопје

Конкурсот е отворен за кандидати кои се заинтересирани да следат студии во Франција, на ниво Мастер или Докторат. Приоритет ќе им биде даден на...

30
април
Min za nadvoresni_Italija
Италијанската Влада доделува стипендии за странски студенти за акдемската 2018/2019 година
12:00 AM - 12:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Италијанската Влада доделува стипендии на странски студенти и државјани на Италија кои живеат во странство за академската 2018/2019 година. Повеќе инфромации можете да најдете...

30
април
erasmus
Конкурс Erazmus+ за летна пракса 2017/2018
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Рокот за пријавување за летна пракса во рамките на Erazmus + се продолжува до 30 април 2018 година. Сите потребни информации за пријавување можете...

25
април
Logo
Одбележување на 50 години од „Дениција“ на Петре М. Андреевски
11:00 AM - 4:00 PM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Ве поканува на одбележување на 50 години од „Дениција“ на Петре М. Андреевски Обраќање на проф. д-р...

24
април
Logo
Предавање „Sirma & Bolni Dojčin: првите преводи на македонската поезија на словенечки“
10:00 AM - 10:00 AM
БУЛ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 9А, СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Ве поканува на предавање „Sirma & Bolni Dojčin: првите преводи на македонската поезија на словенечки“ од проф....

22
април
Logo
Нов број на списанието Славистички студии
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Излезе од печат седумнаесетииот број на Славистички студии– списание на Катедрата за славистика при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје. Овој број е посветен...

22
април
Logo
Нов број на списанието Folia Philologica Macedono-Polonica 9-10
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Излезе од печат новиот број на списанието Folia Philologica Macedono-Polonica 9-10, Зборник од Десеттата македонско-полска научна конференција, одржана на 15 и 16 јуни 2017...

18
април
erasmus
Гостувања во рамките на програмата Еразмус+
9:00 AM - 1:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Ве известуваме дека од 16.04.-19.04.2018 г. на Катедрата за славистика ќе гостуваат професорките Малгожата Вујќик-Дудек и Агњешка Пјела од Шлезискиот Универзитет во Полска, во...

17
април
erasmus
Гостување во рамките на програмата Еразмус+
12:00 AM - 4:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Почитувани, Ве информираме дека м-р Матеја Лутар од Центарот за словенечки јазикк како втор/странски јазик, при Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана којашто гостува на Катедрата...

14
април
Kako si mi_3
Четврта студентска филолошка конференција „Како си ми?“
12:00 AM - 12:00 AM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

Четвртото издание на студентската филолошка конференција „Како си ми?“ ќе се одржи на 14.4.2018 г. во 10:00 ч. во Салата за седници на Филолошкиот...

30
март
hero_slider_5.jpg
СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ
11:00 AM - 2:00 PM
бул. Гоце Делчев 9а, Скопје, Македонија

СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ ДИПЛОМИ за завршени студии од прв и втор циклус Почитувани, Ве известуваме дека на 30 март 2018 година во 12:30 во Големиот амфитеатар...

16
јуни
Logo
Славистички собир
12:00 AM - 12:00 AM

Имаме чест да Ве поканиме на Меѓународниот славистички собир што ќе се одржи на 15 и 16.06.2017 г. во просториите на Филолошкиот факултет „Блаже...

23
април
Logo
Славофраз
12:00 AM - 12:00 AM

Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици и Катедрата за славистика при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје, Ве канат да учествувате на меѓународната...

30
октомври
Плакат-ЗБОРОТ ЗБОР ОТВОРА
Зборот збор отвара
12:00 AM - 12:00 AM

ЗБОРОТ ЗБОР ОТВОРА – ПРОГРАМА Скопје, 29-30 октомври 2016 година Проектот „Паралелни фразеолошки корпуси“ е посветен на создавање паралелни дигитални корпуси на фраземи од...